Det finns fattigdom i Sverige. Uppskattningsvis 3-4 procent av alla barn lever i familjer med mycket knapp ekonomiska resurser. Tittar man på Norrbotten är siffrorna ännu högre. Enligt Socialförvaltningens rapport visar att 8 procent av barnen i Luleå lever i någon slags utsatthet eller fattigdom. Andra kommuner i Norrbotten följer samma siffror.

Enligt Rädda Barnens granskning lever 230 000 barn i Sverige i fattigdom, till det tillkommer ytterligare barn som är utsatta på annat sätt, tex i missbrukarfamiljer.

Ofta handlar det om att de barnen inte har samma möjligheter som de flesta barn så självklart har. Att leva i en familj som har det dåligt ställt påverkar ofta barnets hela vardag. Även statistiskt är det då större risk att bli mobbad och att få sämre resultat i skolan. Man har inte heller samma möjligheter till en aktiv fritid.

Dessa barn begränsas bland annat av avgifter för fritidsaktiviteter. De kan heller inte följa sina vänner på bio eller ta en fika och hamnar utanför gemenskapen. När vi talar om fattigdom så finns dessa barn runt omkring oss och många av dem är barn till ensamstående. Om du tänker efter så vet du nog av flera i din egen omgivning.